DESTINACIJE

40 FRAZA ZA BEZBRIŽNO PUTOVANJE

Ako govorite engleski i imate priliku da putujete na razne destinacije širom sveta, lako ćete se sporazumeti s ljudima. Engleski je danas jezik svih putnika.

Ali, ako ne putujete često ili tek krećete u svoje avanture oko sveta, pred vama je 40 fraza bez kojih ne bi trebalo kretati na put.

​Greetings ​(pozdravljanje)

Greetings ili pozdravi na engleskom su vrlo jednostavni, ali je potrebno da znate da ih ispravno koristite u određenim situacijama.

Good morning je fraza koju koristimo za prepodnevni pozdrav i to do 12. Može se koristiti u formalnim i neformalnim situacijama.

Good afternoon je fraza koju koristimo za pozdravljanje između 12 i 17 časova.

Good evening koristimo za pozdrav od 17 sati pa do 22. U svakom slučaju, ova fraza se koristi za vreme posle večere.

Hello/Hi/Hey. Kada niste sigurni koji je izraz primeren i ne želite da se dovedete u nezgodnu situaciju, jednostavno pozdravite ljude sa Hello/Hi ili Hey. Hello se koristi jednako u formalnim i neformalnim situacijama. Hi je manje formalan pozdrav pa ga upotrebljavajte sa poznanicima. Hey se koristi samo sa prijateljima i porodicom.

How are you?/How is it going? Kako si? Ovo pitanje se obično postavlja zajedno s jednim od gore navedenih pozdrava. Iako vam je neko postavio pitanje, običaj je da se pri odgovoru ne ulazi u previše detalja. Dovoljno će biti ako odgovorite sa "good" ili "not so good".

At the Airport (Na aerodromu)

Kada putujete u stranu zemlju, prvi susret s engleskim će verovatno biti na aerodromu na vašoj destinaciji. Evo fraza koje će vam pomoći pri ukrcavanju i iskrcavanju.

​Check-in  

Check-in predstavlja mesto gde potvrđujemo svoj let i prijavljujemo svoj prtljag. Takođe, tamo dobijamo propusnicu za ukrcavanje na let.

Boarding pass

Nakon čekiranja, vaš prtljag se preuzima i dobijate boarding pass, odnosno propusnicu za ukrcavanje na let. Boarding pass sadrži informacije o vratima (gates) na koja morate ići kako biste se ukrcali za svoj let, i broju sedišta u avionu koje vam je dodeljeno.

Sir/Madam, this is your boarding pass. You will be boarding at gate 22 at 6.35.

Boarding time
Boarding time je vreme kada će putnicima biti dozvoljen ulazak u avion.

Boarding will begin in approximately 5 minutes. We ask all families with young children to move to the front of the line.

On the Airplane (U avionu)

Prošli ste kroz aerodromske formalnosti i nalazite se u avionu. Sedeće fraze će vam pomoći da se osećate prijatno tokom leta.

Are meals included? (Da li je obrok uključen u cenu?) Za obrok koji je uključen u cenu karte uvek morate dodatno pitati jer ga neke avio kompanije nemaju, a neke ga poslužuju samo ako ste kupili kartu po određenoj ceni ili u određenoj klasi. Zato, uvek pitajte!

May I have something to eat/drink? (Mogu li dobiti hranu ili nešto za piće?) Koristeći ovu frazu možete zatražiti hranu ili piće ako vam obrok nije uključen u cenu leta.

May I purchase headphones? (Mogu li dobiti slušalice?) Koja korist od TV-a u avionu ako nemate slušalice i ne čujete ništa? Pitajte osoblje aviona da li možete pozajmiti ili kupiti slušalice.

​At Customs (na carini)

Kada sletite na vašu destinaciju, čeka vas prolazak kroz carinu gde će vam carinici postaviti nekoliko pitanja u vezi namere vašeg putovanja. Bez stresa, naučite ove fraze da ne biste imali probleme.

I have a connecting flight (Let sa presedanjem.) Ako dolazite u mesto koje nije vaša konačna destinacija već se morate ukrcati na drugi let, znači da presedate. Koristite ovu frazu kada dođete do carine kako bi vas službenici mogli uputiti na vrata (gate) kroz koja ćete otići na sledeći let.

I am traveling for leisure (Putujem iz razonode.) Ako putujete iz zabave ili idete na odmor, ovo je fraza koju ćete možda koristiti kada dođete do carinskih službenika.

I am traveling for work (Putujem zbog posla.) Ovu frazu koristite ako putujete u ime firme, to jest ako ste na službenom putovanju.

I will be here for ___ days ( Ostaću ovde ____ dana.) Često će vas pitati koliko dugo nameravate da ostanete u zemlji u koju ste došli, prema tome, koristite ovu frazu i na praznu crtu dodajte broj dana / meseci koje planirate da provedete tamo.

I am visiting family (Posećujem člana porodice.) Carinici će sigurno želeti da znaju ako imate člana porodice na destinaciji u koju putujete. Dajte im ime i adresu osobe koju posećujete, ako to budu tražili od vas.

I am staying at ____(Biću u / kod ____.) Carinici će vas možda pitati gde ćete odsesti za vreme boravka u stranoj zemlji, pa budite spremni da date ime i adresu hotela / hostela u kojem ćete biti smešteni.

Arriving at Your Destination – Dolazak na destinaciju

Nakon leta konačno dolazi zabavni deo, vaša destinacija. Sledeće fraze će vam pomoći da bez poteškoća istražite mesto koje posećujte.

Do you have a map? (Imate li kartu grada?) Karta grada će vam pomoći u da se lakše snađete na mestima koja želite posetiti. Karte možete zatražiti na recepciji vašeg hotela ili u kancelariji za turističke informacije.

Where is the currency exchange office? (Gde se nalazi menjačnica?) currency exchange je menjačnica, odnosno mesto gde ćete razmeniti svoj novac u domaću valutu zemlje u kojoj ste.

Where is the bus stop? (Gde se nalazi autobuska stanica?) Ako želite da vidite grad i da uštedite na prevozu, autobus je preporučeno sredstvo putovanja. Pitajte ljude "Where is this bus going?" kako biste saznali gde ide određeni autobus.

Where can I find a taxi? (Gde mogu da uzmem taksi?) Ne želite da putujete autobusom? Uzmite taksi. U nekim mestima taksi se još naziva a cab.

I would like to go to _____. (Želeo bih da idem u _____.) Praznu crtu zamenite nazivom mesta gde želite da idete.

Do you know where this hotel is? (Znate li gde se nalazi ovaj hotel?) Ako se izgubite, uvek pokušajte da nađete put do hotela.

I don’t understand. (Ne razumem.) Ovom frazom ćete dati do znanja ljudima da ne govorite njihov jezik, odnosno da ih ne razumete.  Možete takođe reći: “I don’t speak English very well” i zamoliti ih da pričaju sporije “please speak slowly” ako naiđete na probleme u razumevanju.​

At the Hotel (u hotelu)

Osim leta, smeštaj je još jedna važna stvar kada putujete u stranu zemlju. Ako odsedate u hotelu, hostelu ili nekom drugom smeštaju, a niste kod prijatelja ili rodbine, sledeće fraze vam mogu biti od koristi.

Does the room have a bathroom? (Da li soba ima kupatilo?) Uvek je korisno znati da li vaša soba ima privatno kupatilo ili ćete ga deliti s ostalim gostima. Za sobu koja ima sopstveno kupatilo koristimo naziv "room with a private bathroom." Ako kupatilo delite sa ostalim gostima, tada kažemo shared bathroom.

How many beds are there in the room? (Koliko kreveta ima u sobi?) Ovo pitanje je korisno kako biste saznali ima li u sobi dovoljno kreveta za vašu grupu ili kako biste lakše odlučili koji tip sobe želite koristiti.

​What floor am I on? (Na kojem spratu se nalazi moja soba?) Floor se u ovoj situaciji odnosi na sprat na kojem se nalazi vaša soba.

How do I access the Internet? (Kako mogu pristupiti internetu?) Većina hotela danas  ima Wi-Fi koji možete koristiti. Pitanjem: What is the Wi-Fi password? možete saznati šifru koja je potrebna za pristup mreži.

Is there free breakfast? (Da li je doručak besplatan?) Neki hoteli nude doručak koji je uključen u cenu, dok ćete negde morati dodatno da platite za doručak. Svakako pitajte na recepciji koje su vam opcije.

My room needs towels. (Potreban mi je pešir u sobi.) U većini slučajeva osoblje koje se brine za čistoću / housekeeping će se pobrinuti kako biste svaki dan imali novi peškir i sve što vam je potrebno za ličnu higijenu. Ali, ako zaborave na to, slobodno ih podsetite i zatražite peškir, wc papir ili novu posteljinu.

​Around Town (po gradu)

Prošli smo kroz vokabular za snalaženje na aerodromu i u hotelu, ali vi ipak putujete kako biste videli nešto novo. Naučite fraze koje će vam biti od koristi kada obilazite grad.

Where can I find a grocery store? (Gde mogu naći prodavnicu sa hranom?)  Grocery stores su mesta (trgovine) gde možete kupiti hranu, ako ne želite da jedete u restoranu.

Where is the hospital? (Gde se nalazi bolnica?) Nadamo se da vam na putovanju neće trebati bolnica, ali svakako je korisno znati kako doći do nje.

Where can I find a restaurant? (Gde mogu naći restoran?) Umorni ste od pripremanja hrane i želite da pojedete nešto što su drugi za vas pripremili. Priuštite sebi obrok u restoranu i probajte nešto lokalno i novo.

How do you get to ____? (Kako da dođem do____?) Ova fraza će vam pomoći u tome da lakše odlučite kako doći do mesta koje želite da posetite.

How far is it to _____? (Koliko vremena mi je potrebno do (koliko daleko je)____?) Ova fraza će vam pomoći da saznate koliko vremena će vam trebati da dođete do svoje željene destinacije pa će vam biti lakše da procienite da li vam treba autobus ili taksi.

Directions (Uputstva za kretanje) Kada se raspitujete za pravac, ljudi će često koristiti sledeće fraze koje će vam pomoći da se snađete:

It’s to the right. Znači da se ono što želite da vidite nalazi na desnoj strani.

It’s to the left. Znači da se ono što želite da vidite nalazi na levoj strani.

It’s straight ahead. Znači da treba da se krećete pravo putem kojim ste krenuli.

It’s at the corner. Znači da se vaše mesto nalazi na uglu ulice.

It’s two blocks ahead (or three blocks, or four…). A block je deo puta koji se nalazi između raskrsnica.

Common Problems (​Uobičajni problemi)

Čak iako ste sve dobro isplanirali, može vam se desiti nešto nepredviđeno. Ovih nekoliko primera pomoći će vam da se lakše snađete ukoliko nešto krene naopako.

I have lost my passport. (Izgubio / la sam pasoš.) Ako ste izgubili pasoš, morate potražiti ambasadu vaše države. U tom slučaju, pitajte gde se nalazi vaša ambasada: Where is the embassy of _____?

Someone stole my wallet! (Ukraden mi je novčanik!) Ako vam je neko ukrao novčanik ili neku drugu vrednu stvar, svakako prijavite policiji.

Help! Ako vam se dogodi nešto loše, ovim uzvikom ćete skrenuti pažnju ljudi na sebe kako bi mogli da vam priskoče u pomoći.

Pre putovanja u stranu zemlju, svakako proverite i sve brojeve za hitne pozive kako biste bili sigurni da možete pozvati pomoć ako vam zatreba, ali nadamo se da vam ove fraze neće biti potrebne.

Enjoy your trip!

 

Vesti & Promocije >>


  • Podaci o skoli stranih jezika Voyager Nis
  • DISCLAIMER * Profesionalno ponašanje i korektan odnos * Potpuna tačnost i verodostojnost svih objavljenih informacija * Strukturalni tok podučavanja prilagođen potrebama polaznika
  • Prilagođavanje polaznicima sa posebnim zahtevima u smislu termina i programa obuke u okviru mogućnosti škole * Priprema za IELTS i TOEFL * Cene u skladu sa vrednostima pruženih usluga i realnim ekonomskim okruženjem * Mogućnost konsultacija i saveta pri odabiru programa
  • Interaktivna nastava uz korišćenje najsavremenijih tehničkih sredstava * Iznad svega, prijatna radna atmosfera * Naš sajt sadrži linkove prema drugim sajtovima za čiji sadržaj i politiku privatnosti ne snosimo odgovornost